Naczynia miedziane
( ilość produktów: 7 )Naczynia miedziane od Lokaah
Zgodnie z nauką Ajurwedy picie wody przechowywanej w miedzianych naczyniach przynosi wiele zdrowotnych korzyści: wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie krwi, pobudza trawienie i perystaltykę jelit, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów, korzystnie wpływa na wygląd skóry dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, łagodzi stany zapalne układu pokarmowego, usuwa rtęć i ołów z organizmu, polepsza samopoczucie czy poprawia koncentrację.
Prozdrowotne właściwości naczyń miedzianych
Miedź uzdatnia wodę poprzez tzw. efekt oligodynamiczny, polegający na przedostawaniu się małej ilości cząsteczek miedzi do wody (co wykazuje działanie antybakteryjne) oraz zwiększające odczyn pH (alkalizujące).
Woda alkaiczna (o pH powyżej 7) reguluje ciśnienie krwi, odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn a także stymuluje układ odpornościowy do walki z infekcją.
Nauka ajurwedy głosi, że wzbogacana miedzią woda, tzw. „tamara jal” równoważy w organizmie dosze (Vata, Pitta, Kapha) – czyli energetyczne siły natury oparte na pięciu żywiołach. Dzięki temu osiągamy równowagę na poziomach fizycznym i mentalnym.
Praktykowany od wieków ajurwedyjski rytuał uzdatniania wody polega na przechowywaniu wody przez noc w miedzianym naczyniu i wypijanie jej na czczo oraz między posiłkami. Zaleca się pić nie więcej niż 2 kubki dziennie i przechowywać wodę w temperaturze pokojowej.